Életkészségek – mert az élethosszig tartó tanulás létkérdés

A világban számos irányzata létezik a life skills improvement néven megfogalmazott életkészségek kutatásának, fejlesztésének.

Több évtizednyi intézményi tanulás, művészeti iskolák elvégzése, önfejlesztő körök és önismereti terápiák hatására alakult ki az az elképzelésem, ami egyénre szabva engedi az életkornak megfelelő, az adott élethelyzet javításához, meghaladásához szükséges életkészségek feltárását, fejlesztését és a hiányzó készségek kialakítását.

Átbeszélni szakemberrel a problémákat

Életünk folyamán néha olyan nehézséggel, elakadással kerülünk szembe, melyből nem látunk kiutat hosszas próbálkozás során sem. Érzelmileg megterhelő helyzetben jó, ha tudunk segítséget kérni, a probléma átbeszélésével, átdolgozásával könnyebb megoldáshoz jutni

Életünk folyamán néha olyan nehézséggel, elakadással kerülünk szembe, melyből nem látunk kiutat hosszas próbálkozás során sem. Érzelmileg megterhelő helyzetben jó, ha tudunk segítséget kérni, a probléma átbeszélésével, átdolgozásával könnyebb megoldáshoz jutni. A pszichológussal való közös munka során a cél nem csak a tünetek enyhítése, hanem a nagyobb önismeret, a megküzdőképesség erősítése, az érzelmi gazdagság megélése, az emberi kapcsolatok javítása is.

Munkám során azt tapasztaltam, hogy őszinte, elfogadó légkörben a problémák átbeszélhetőek, mélyebben megérthetők, a megismerés, szembenézés pedig magában hordja a megoldás kulcsát is.

A relaxálás megtanulása segíti a stresszkezelést, a test és a lélek kiegyensúlyozottabb működését, csökkenti a szorongásos tüneteket, elmélyíti az önismeretet.

Környezetünk hatásai

Környezetünk látványa, hangulata, de a hozzá kapcsolódó emlékek, személyek is kihatnak életünkre. Ezért fontos, hogy hol és hogyan élünk, dolgozunk.

Környezetünk látványa, hangulata, de a hozzá kapcsolódó emlékek, személyek is kihatnak életünkre. Ezért fontos, hogy hol és hogyan élünk, dolgozunk. Varsó utcai rendelőnk felújítás után 2020 óta megújulva fogadja a hozzánk fordulókat.

Jóllétük érdekében dolgozunk együtt továbbra is a hozzánk fordulókkal, sok emlék, régi érzés és gondolati beidegződés is távozhat minden megújulással. 2022 októberétől új helyszínen, Sashalmon, az Örs vezér térhez közel, a HÉV vonalán is várjuk a jelentkezőket.

Kollégáink önálló pszichológiai rendelését, a konzultációt kis szakmai teamben kívánjuk továbbfejleszteni, szakmai ismeretterjesztésben, szemléletformálásban is továbbfejlődni. Ehhez várjuk csatlakozni vágyó kollégák jelentkezését Sashalomra 3 szobás családi házban működő pszichológiai központba. 06303115128

A zene és egészség

Csépe Valéria (2016) Zene, agy és egészség In: Zene és egészség – zene – egészség – nevelés – test – lélek 26-42. oldal (Falus András szerk.)

A fenti írásból megismerhetjük az aktuális idegtudományi kutatási eredményeket arról, mi mindent érhetünk el zenével.

Közösségi, társasági élet újra

Az előző társadalmi rendszerben élő és az abban felnövő generáció természetes közege volt a közösség. Tevékenységeit, munkáját és életét is nagyobb létszámú közösségekben élte. Ez az utóbbi évtizedekben nagymértékben megváltozott.

Az előző társadalmi rendszerben élő és az abban felnövő generáció természetes közege volt a közösség. Tevékenységeit, munkáját és életét is nagyobb létszámú közösségekben élte. Ez az utóbbi évtizedekben egyre kisebb közösségek és az elmagányosodás irányába változott. Számos kapcsolatunk éledt fel, vagy tartható elérhető, de nem ápolt állapotban a virtuális lehetőségek létrejöttével, és hajlamosabban vagyunk elektronikusan társalogni, mint akár telefonon, akár személyesen időt fordítani egymásra és saját társas szükségleteinkre.

A közösség nagy megtartó erővel bír nehézségek idején és kiszínezi a mindennapokat változatosságával, sokrétűségével akkor is, amikor minden megy a maga kerékvágásában. Látható, hogy a ma nyugdíjas korosztály, amíg teheti, kimozdul, eljár olyan helyekre, eseményekre, közösségekbe, ahol kapcsolatot építhet vagy ápolhat, míg a fiatalabbaknak erre kevesebb idejük, igényük van. Érdemes megkeresni a hobbikat, társaságokat, akikkel szívesen töltünk időt, akár kirándulunk, zenés rendezvényeken találkozunk, barkácsolunk, kézműveskedünk vagy sportolunk. A felszínes kapcsolatok is gazdagítanak, egy részük pedig hosszabb együttlétek után elmélyült barátságokká alakul. Érdemes tehát időt és energiát áldozni annak megtalálására, hogy hol, kikkel, milyen tevékenységekkel érezzük az életünket teljesnek, változatosnak, élményekben gazdagnak.

Nagyszerű lehetőséget kínálnak erre a nyelvi társalgási klubok, karaoke klubok, zenés rendezvények, táncos helyek, tudományos ismeretterjesztő klubok, sportkörök, életkorokra szabott vagy éppen azokat áthidaló rendezvények, helyszínek.

Mi is szívesen látunk rendezvényeinket minden érdeklődőt: életvezetési, pszichológiai témák előadásain, workshopokon, zenés műsorokban meghívottként vagy saját szervezésben.

Szeretettel várjuk és megrendelői igényekre is nyitottak vagyunk!

Énektanulás pszichológiai gyógyhatásai

Elsőként az éneklés és a zene hatására hívnám fel a figyelmet. Gyógyító, kiteljesedést nyújtó, örömkészséget fokozó flow élmény, mely kihat a személyiségre, az önbecsülésre, a világhoz való hozzáállásra, az örömkészségre. Kovács Magda Step for stars sikermódszerének alkalmazásával, pszichológiai eszközökkel kiegészítve, a keleti orvoslás emberképét is felhasználva segítem az énekelni és önmegvalósítani vágyókat az énektanulás útján.

Tizenévet töltöttem el Kovács Magda Polgári Zenetanodájában. Három éven keresztül a hangképzést, korrepetíciót, az éneklés alapjait, majd a további években a művésztovábbképzőn a színpad, a stúdió, a közönséggel való kapcsolat, a pszichológiai hatások és kínai orvoslás energetikai ismeretei, a csakrák és az anatómiai ismeretek kiaknázása segítette az éneklést. Ezek felhasználásával, saját pszichológiai tudásommal, biorezonanciás és művészetterápiás ismereteimmel várom az énekelni vágyók jelentkezését.